DE ROMEINSE WACHTTOREN

EEN UNIEKE ATTRACTIE IN DE REGIO

DE ROMEINSE WACHTTOREN

Proef en beleef de geschiedenis van de Romeinen opnieuw bij de Romeinse wachttoren in Opheusden. In dit stukje Betuwe vind je 2000 jaar geschiedenis. Fort de Spees ligt tussen Kesteren en Opheusden en speelde een rol tijdens het begin en einde van de Tweede Wereldoorlog. De bouw van de Romeinse wachttoren op deze plek is authentiek en voor een groot gedeelte nagebootst met hoe het vroeger was.

Horeca in de wachttoren

De Romeinse wachttoren, sinds 2016 geopend, kun je in de lente en zomer bezichtigen. Koffie en thee, huisgemaakte taart of ijs kun je verkrijgen en veel fietsers of wandelaars gebruiken de wachttoren als rustpunt. Wil je een mooi uitzicht over de Rijn? Je kunt de toren beklimmen en ver kijken tot aan de Grebbeberg en Rhenen.

Het uitzicht vanaf de wachttoren

De Romeinse wachttoren heeft waarschijnlijk op deze plek gestaan, op een oude verdedigingslinie van het Romeinse Rijk. De Romeinen hebben ook de kersen, pruimen en ander fruit meegenomen naar deze regio, waar de huidige fruitteelt in de Betuwe nog haar vruchten van plukt. Later, in de tijd van Napoleon, is de Betuwestelling op deze plek aangelegd. Achter de wachttoren zijn zes kazematten aanwezig die in 1939 zijn gebouwd tijdens de mobilisatie door Nederlandse soldaten. Kortom, er is een jarenlange geschiedenis aanwezig in dit gebied aan de Rijn. Dit wil je zien als je in de buurt bent!