DE ROMEINSE WACHTTOREN

EEN UNIEKE ATTRACTIE IN DE REGIO

Home | Wachttoren

Romeinse wachttoren op plek in Opheusden met nog meer historie

Op vrijdag 6 mei 2016 is de Romeinse wachttoren, nagebouwd door Henk Brienissen, aan de dijk bij Fort de Spees officieel geopend. Onder de genodigden was gedeputeerde mevrouw Josan Meijers van Provincie Gelderland die geheel in stijl door de familie Brienissen werd opgewacht.

 

Betuwestelling Fort De Spees – Grebbelinie
Fort De Spees ligt tussen Kesteren en Opheusden en speelde een rol bij het begin en het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het maakte deel uit van de eeuwenoude Grebbelinie die als landverdedigingslijn bekend is van Rhenen tot Spakenburg en de voorloper is van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Minder bekend is het dat die linie doorliep vanaf de zuidoever van de Neder-Rijn tot aan de Waal bij Ochten en dus de Betuwe doorsnijdt. Van de ongeveer 15 kilometer lange liniedijk is nog maar zo’n 80 meter over. Hier en daar is er in het gebied nog iets van te zien, bijvoorbeeld een kazemat of een sluisje.

In de afgelopen jaren is de geschiedenis van de Betuwestelling Fort De Spees en daarmee een gedeelte van de Grebbelinie en een gedeelte van de limes als grens voor het voetlicht gebracht. Een wandelroute, beelden en een uitkijkpost, een lesboek en nu dus de wachttoren. Voor iedereen komt de geschiedenis weer tot leven.

© Camping De Linie - Realisatie: Woerdekom Webdesign | Lienden